Laptopların piyasada yaygınlaşmasından sonra sağlık örgütleri ve bilim çevreleri bu konuda çeşitli çalışmalar yapmış ve insan sağlığını kötü yönde etkileyebileceğine dair bulunan bulgular sonucunda laptopların satışında bir düşüş görülmeye başlamıştır. Bunun sonucunda laptop üretici firmaları laptopun adını değiştirerek not defteri anlamına gelen notebook olarak piyasaya sürmeye devam etmişlerdir.
Ortaya çıkış amaçlarının başında defter yerini alıp not tutmaya yarayan bir araç olarak görülmesi olsa da 2000’ li yıllarla birlikte daha çok özelliğe sahip ve birçok ihtiyacı karşılayabilen okulda, evde, işte, toplantıda, yolda kullanılabilen gelişmiş bir araç olarak satışa sunulmuştur.
Şu anda çok geniş bir kesime hitap eden ve taşınabilir bir bilgisayar olarak işlem gören notebook sürekli kullanılması, düşürülmesi, müşteri hatasından veya üretici firma hatalarından kaynaklı bir takım arızalar sebebi ile notebook tamire ihtiyaç duyabilir.
Notebook tamirine ihtiyaç duyulan bazı durumlar;
– Ana kart ve bileşen arızları:
Sıvı teması, kırık, ezilme, çip yanması gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan ve ana kartın değiştirilmesinin zor ve masraflı olması sebebi ile notebook tamir merkezlerinde tamirinin tercih edildiği arızalardır.
– İşlemci arızaları:
Arızalı fanlar, elektrik şebekesinde ki dalgalanmaların sebep olabildiği ekrana hiç görüntü vermeme, dosya kopyalama hataları, performans düşüşlüğü gibi sonuçlara neden olan arızalardır.
– Ram arızaları:
Dosya kopyalama hataları, işletim sisteminin kararsız çalışması, ekranın mavi ekran olması, ekranda kilitlenme gibi hatalara neden olan arızlardır. Arızalı sistemin değiştirilmesi ile notebook tamiri yapılır.
– Şarj girişi arızaları:
Adaptörün şarj girişine çok sık ve dikkatsiz takılıp çıkarılmasıyla meydana gelen maliyetinin çok olmamasına karşın tamirinin zor olduğu arızalardır.
– Bellek arızaları:
İşletim sistemi hata mesajı, sistem açılış hataları, çalışma esnasında donma, kilitlenme ve yavaşlamaya neden olan en kolay ve en hızlı olarak çözülebilen arızalardır.